הרופא שטיפל באיציק סעידיאן תוקף: “משרד הבריאות עושה נזק”

"קנאביס הוא הטיפול היחיד שעוזר לנפגעי פוסט טראומה, התרופות והחומרים האחרים לא מסייעים, ובמקום לעזור רק גורמים נזק" - כך אומר בשיחה עם מגזין קנאביס הרופא שטיפל באיציק סעידיאן, הלוחם שהצית עצמו מול משרדי אגף השיקום. "הקריטריונים לקבלת רישיון לא הגיוניים, משרד הבריאות פוגע בנפגעים"

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי מערכות האיבה הוא יום קשה בראש ובראשונה עבור המשפחות השכולות, אבל כמובן שגם עבור כל ישראלי וישראלית ועבור רבים שהם נפגעי פוסט טראומה ממלחמות ישראל, מפיגועי טרור או מאירועים נוספים. 

מדינה בפוסט טראומה

על פי דו”ח שפרסמה עמותת נט”ל, המלווה ומטפלת בנפגעי פוסט טראומה, בשנה החולפת חלה עלייה חדה של 39% בפניות לעמותה מקרב לוחמי מלחמת לבנון הראשונה, עלייה של 35% מקרב לוחמי מלחמת יום הכיפורים ועלייה של 71% בפניות מקרב לוחמי מבצע צוק איתן. 

בנוסף, על פי הדו”ח, כ-8% מכלל האוכלוסייה סובלים מפוסט טראומה שנגרמת מסיבות רבות ושונות, ולא מאירועים ביטחוניים בלבד. יתרה מכך, 10% נוספים מהאנשים שחוו טראומה חווים חלק ניכר מהסימפטומים הפוסט טראומטיים, גם אם אינם מוכרים כנפגעי פוסט טראומה. מדובר בהפרעה שעלולה להופיע בכל גיל, גם שנים רבות לאחר האירוע הטראומתי.

איציק סעידיאן (צילום: פייסבוק)
“הקנאביס הרפואי הוא הטיפול היחיד שעוזר לנפגעי פוסט טראומה”, איציק סעידיאן (צילום: פייסבוק)

מספרי הדו”ח של נט”ל משיקים למספרים מדו”ח אחר, של משרד הבריאות, שלפיו חל זינוק במספר המטופלים בקנאביס רפואי בגין סעיף פוסט טראומה (PTSD). על פי הדו”ח, נכון לחודש שחלף יש בישראל 8,394 שקיבלו את הרישיון תחת התווית “פסיכיאטריה PTSD”. אגב, הפסיכיאטריה עקפה בחודש האחרון בפעם הראשונה את התוויית “אונקולוגיה” בכמות הרישיונות שהונפקו תחתיה והיא הסיבה השנייה בישראל לזכאות לרישיון קנאביס רפואי, כך שכנראה, גם לפי מחקרים, יש לכך סיבה טובה.

לכן, לא לחינם אמרו מי שאמרו כי “ישראל היא מדינה בפוסט טראומה”, כפי שהוכיח המקרה הטראגי של איציק סעידיאן שהצית את עצמו השבוע מול אגף השיקום של משרד הביטחון בפתח תקווה ועדיין נלחם על חייו בבית החולים.

“הקנאביס הרפואי הוא הדבר היחיד שעוזר לנפגעי פוסט טראומה”

מי שטיפל בסעידיאן הוא ד”ר מיכאל סגל, מומחה לפסיכיאטריה ומטפל בנפגעי פוסט טראומה בעזרת קנאביס רפואי ב-13 השנים האחרונות, שמשמיע ביקורת חריפה ונוקבת על אופן הטיפול בפוסט טראומטיים בישראל.  

“איציק סעידיאן היה מטופל שלי וגם קיבל את הרישיון שלו לקנאביס רפואי דרכי”, מספר ד”ר סגל, שטוען כי “הקנאביס הרפואי הוא הטיפול היחיד שעוזר לנפגעי פוסט טראומה, התרופות והחומרים האחרים לא עוזרים. הראיתי בהרצאות כמות אדירה של 70 תרופות פסיכיאטריות שלא עוזרות לפוסט טראומה. רק הקנאביס הרפואי עוזר, חד וחלק”.

“רוב רובם של נפגעי הפוסט טראומה, ואני מדבר על כמעט 100 אחוזים, במידה וההכוונה שהם מקבלים היא מדויקת, יזכו להשפעה חיובית מקנאביס רפואי. צריך לפעמים לעשות תיקונים והתאמות למשל בסוג הטיפול, במינון הנכון בזן הרצוי, אבל אין ספק שהקנאביס עוזר. אם נעשה הכללה, הרמה שעוזרת בדרך למי שסובל מפוסט טראומה היא T20/C4, ולא משנה אם זה סאטיבה או אינדיקה”.

למרות זאת, לדברי ד”ר סגל הטיפול בנפגעי הפוסט טראומה רחוק מלהיות מספק. “הצרה היא שמשרד הבריאות והיק”ר פוגעים בנפגעים הללו ובאיכות הטיפול בהם, ואני לא מדבר על אלה שנדחים על ימין ועל שמאל בלי סיבה מספקת”, הוא אומר.

“הקריטריונים לקבלת רישיון קנאביס רפואי פשוט לא הגיוניים, למטופלים אין זכויות”

לדבריו, “בזמנו, בשנת 2013, אני זה שהפניתי בקשה לשרת הבריאות יעל גרמן כדי שיכירו בקנאביס רפואי לטיפול בפוסט טראומה. זה הצליח, אבל גם היום יש עדיין דרך ארוכה כדי לעזור באמת לנפגעי פוסט טראומה. 

איציק סעידיאן (צילום: פייסבוק)
“במקום להועיל עושים נזק”, איציק סעידיאן (צילום: פייסבוק)

“הקריטריונים לקבלת קנאביס עבור נפגעי פוסט טראומה הם פשוט לא הגיוניים. לדוגמא, הרופא המפנה לקנאביס רפואי יכול לעשות זאת רק אחרי שנה של טיפול בתרופות אחרות, שכמו שאמרתי הן אינן יעילות. בנוסף, אם לא עברה שנה של טיפול צריך לקבל את אישור הרופא הקודם. 

“נוצר מצב שבו למטופלים בעצם אין זכויות. הם צריכים להיות שנה בטיפול לא יעיל, ואם לא אז הרופא שרוצה להפנות לקנאביס רפואי צריך לקבל אישור מרופא אחר, שפעמים רבות כלל לא עוסק או מבין בקנאביס רפואי, ובפעמים אחרות פשוט לא מאמין בו כתרופה”.

“במקום להועיל עושים נזק”

דוגמא נוספת לקריטריון שמרתיח את ד”ר סגל הוא הצורך בשלוש שנים של “ותק” כפוסט טראומטי, כלומר מהאירוע שגרם לטראומה. “אדוני, בארה”ב מאבחנים פוסט טראומה אחרי חודש מהאירוע שגרם לה”, הוא אומר, “למה אצלנו צריכים שלוש שנים? זה הזוי, זה פשוט להתעלל באנשים. 

“אם זה לא מספיק, הרופא שמפנה לקנאביס רפואי צריך להוכיח שהמטופל טופל גם בתרופות וגם במה שנקרא ‘שיחות ממוקדות טראומה’ או פסיכותרפיה. כמו התרופות האחרות, שלא עוזרות, גם השיחות הללו אינן יעילות, ואפילו עושות נזק. 

“למעט מקרים מיוחדים, שבהם נוצר קשר מיוחד בין המטפל למטופל, הפסיכותרפיה לסוגיה גורמת לאדם נזק, כי המוח שלנו מנסה להדחיק את החומר הרעיל והשיחות דווקא מציפות אותו. ברוב המקרים המטופלים בורחים מהפסיכותרפיה, ועדיין במשרד הבריאות רוצים שני סבבים שלה. 

“אז נכון, יש עלייה במתן הרישיונות לפוסט טראומטיים, אבל היא בעייתית מאוד. לא נותנים לפסיכיאטרים רבים, כמוני למשל, שמטפל במעל ל-2,000 מטופלים כיום, היתר להנפקת רישיונות. למה אני צריך לשלוח את הבקשה ליק”ר ואז לשבת חכות לתשובה?”

המשך קריאה
Back to top button
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר